Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. július 15., péntek

153.

Üdvözlöm !
A probléma, amivel felkeresem közvetlenül nem az enyém,- de engem is érint.
A testvérem (akivel nagyon jó a kapcsolatom) férjével vannak problémák,- amit sem én sem pedig a család nem tud kezelni ,- melyben kérném a segítségét,- hogy mitévők legyünk.


A sógoromat 6 évvel ezelőtt egy jó állásból elbocsátották. ( A jó állást nekem köszönheti) Az elmúlt 6 évben kb. 7 hónapot dolgozott. Az elbocsátást követően a sebeit nyalogatta,- majd pedig olyan állásokat pályázott meg ( a jó munkabér miatt ) ahová esélye sem volt bekerülni. Így teltek a hónapok, évek. A hat évben a 7 hónap munkavégzése 3 munkahelyen volt, ahol mindig a munkáltató szüntette meg a munkaviszony,- mert nem úgy teljesített , ahogy kellett volna.

Jelenleg egy ismerősnél dolgozik ( 2 hete) de, hogy mennyi ideig azt nem tudni. A probléma az ,- hogy én nagyon sok munkával viszonylag szinten tudom tartani az életszínvonalat,- úgy is mondhatnám, hogy nincsenek anyagi problémáim. A keresztgyermekeimet ( a testvérem gyerekei ) nyaranta elvittem, elviszem külföldre nyaralni illetve belföldre is ,- síelni viszem őket. Ruházkodásukban segítek anyagilag.

A sógorom ha éppen veszekedik a testvéremmel, akkor mindig engem szid,- és arra kéri a testvéremet, hogy válasszon, hogy a család szerinte csak ők négyen ( apa, anya és a két gyerek ) és szakítsa meg velünk ( velem, és anyukámmal ) a kapcsolatot.

Egy ilyen veszekedés után másnap mintha mi sem történt volna éli az életét a sógorom,- de bennem a testvéremben és anyukámban állandó stresszt okoz.

Mindig végig kell gondolni a testvéremnek, hogy mikor mit mond neki ,- mikor lehet vele úgy beszéni,- hogy ne üvöltözzön, és ne szidjon minket. Pl: a gyerekeket most is elviszem nyaralni ,- és ezt is mikor megmondta a testvérem neki üvöltözött,- szidalmazott engem. 

Én mindig attól rettegek, hogy esetleg egy ilyen állapotban megüti a testvéremet. (erre még ne volt példa)
Az én meglátásom szerint nagyon irigy rám ( a sógorom különben nagyon lusta,- amíg otthon volt nem csinált otthon semmit ,- csak evett számítógépezett, aludt,- és ő nem felelős semmiért ).

Beszélni nem lehet vele a problémákról , mert rögtön üvöltözik. (már én is megpróbáltam ,- anyukám is ,- de csak üvöltözött velünk ,- és a végén még mi sírtunk,- mert annyira megsértett,- és megalázott minket )

Abban kérném a segítségét, hogy a fentiekben vázolt problémát hogyan kezeljük. Szerintem a sógorom súlyos személyiség problémákkal küzd,- mely az elmúlt időszak alatt alakult ki nála ( ha egyáltalán van ilyen ) ,- és szerintem időnként skrizofén jelek is mutatkoznak nálak ( felépít egy álom világot és úgy gondolja, hogy az a valóság )

Szeretnék nyugodtan élni,- nem állandó rettegésben ha valamit mondanom kell a testvéremnek,- hogy mit fog hozzá szólni. Mi lenne a megoldás a sógorom szempontjából ?

Az ilyen jellegű magatartás elfajulhat-e addig , hogy a testvéremet bántalmazza ?

Várom válaszát ,-
Köszönettel: Marcsi



Kedves Marcsi!

Jól teszi, hogy a segítsége kifejezetten a gyerekekre irányul, javaslom, vigye őket továbbra is nyaralni, ezzel biztosít nekik egy nyugodt időszakot (el tudom képzelni, milyen lehet otthon a légkör egyébként), és látnak egy rendben lévő felnőtt mintát, ami némi biztonságérzetet is ad nekik. Azonban a testvére házasságán és a sógor állapotán aligha tud segíteni. Ha személyiségzavara van az illetőnek, az nem alakulhatott ki az utóbbi időben, és a testvére is részese a helyzet fenntartásának, a felelősség kettejüké. Amit Ön tehet, hogy biztosítja támogatásáról, ha ki akarna lépni a kapcsolatból.

BK

Leggyakrabban megtekintett kérdések: