Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. április 12., kedd

108.

Tisztelt Doktornő!

Két éves kislányom mindentől fél, a traktortól, kutyától, hangyától stb. Szó szerint mindentől. Védőnő vagyok, rendezett családi életünk van. Soha nem ijesztgettem semmivel. Nem tudom miből fakad a félelme, nem akar maga maradni a szobában.Kb.2 hete pedig elkezdett dadogni, elég intenzíven, pedig előtte szépen beszélt a korához képest. Félek, hogy én csinálok valamit rosszul. A férjem a munkája miatt kevés időt tölt itthon, ez engem frusztrál ugyan, és feszült is vagyok miatta, de soha nem veszekszünk. Érezheti a kislányom a feszültségemet? Adódhat ebből a probléma. Válaszát előre is köszönöm.



Kedves Edit!

Igen, nagyon jól látja, a gyermekek, már az egészen kicsik is megérzik a szüleik közti feszültséget, még akkor is, ha a szülők vigyáznak rá, hogy semmi látható jelét ne adják annak. A kicsi biztonságérzetéhez fontos, hogy stabilnak érezze a szülei közti kapcsolatot. Azok, amiket leír, a szorongás különféle jelei.

A megoldás tehát abban rejlik, hogy a férjével rendezi azt, ami nehézséget okoz, ha szükséges, párterapeuta segítségével.

BK

Leggyakrabban megtekintett kérdések: